Cine are dreptul la despagubiri de la firma de RCA in caz de accident rutier?

Cine are dreptul la despagubiri pentru accident rutier cu deces?

Surprinzator, da! Daca in urma unui accident auto a rezultat decesul unei persoane si decedatul nu este cel vinovat de producerea accidentului rutier, atunci familia si sotul/sotia defunctului pot obtine despagubiri de la firma de asigurari RCA a soferului vinovat de producerea accidentului. Dar, mai exact, cine poate obtine aceste despagubiri?

Citind prevederile articolului 1391 din Codul civil actual, la alineatul (2) ne spune ca “Instanta judecatoreasca va putea, de asemenea, sa acorde despagubiri ascendentilor, descendentilor, fratilor, surorilor si sotului, pentru durerea incercata prin moartea victimei, precum si oricarei alte persoane care, la randul ei, ar putea dovedi existenta unui asemenea prejudiciu.” Deci, in afara de parinti, bunici, copii, nepoti, frati, surori si sot supravietuitor, legea permite obtinerea de despagubiri si altor persoane indreptatite, daca dovedesc faptul ca decesul unei persoane le-a creat un prejudiciu moral sau material.

Mai direct – un concubin / o concubina poate obtine despagubiri RCA in caz de accident rutier cu deces? Da, poate obtine. Evident nu la fel de mult si la fel de usor cat ar fi obtinut daca exista o casatorie valabil incheiata, dar si asa poate obtine. Insa trebuie sa dovedeasca, printre altele, ca locuia si domicilia impreuna cu persoana care a decedat in accidental rutier la momentul petrecerii accidentului, ca aveau o buna relatie, ca depindeau moral si financiar unul de celalalt, ca existau intentii serioase de casatorie. Existenta unui copil in afara casatoriei constituie un plus de credibilitate in fata instantei, o proba solida spre a cere despagubiri in caz de accident cu deces.

Dar o ruda mai indepartata – matusa, unchi, var – pot cere despagubire RCA in caz de accident auto cu deces? La fel, daca pot demonstra ca locuiau impreuna, ca exista o relatie speciala, eventual de intrajutorare. Pe acelasi rationament poate solicita despagubiri si un bun si vechi prieten care locuia impreuna cu persoana decedata, prieteni nedespartiti, mereu impreuna in excursii, afaceri, iesiri in oras, la pescuit, fotbal, etc., cu hobby-uri practicate in comun ce pot fi dovedite prin bilete de avion, obiecte, martori, poze.

Fireste, in categoria „oricarei alte persoane” pe care legea o permite, trebuie intocmita si o ancheta sociala de cele mai multe ori pentru a putea dovedi relatia stransa ce exista intre solicitantul despagubirii si persoana decedata.

Deci legea, prin art. 1391 alin. (2) din Codul civil, permite acordarea de despagubiri oricarei persoane ce poate dovedi existenta unui prejudiciu in caz de accident rutier cu deces, despagubiri pe care este obligata sa le plateasca firma de asigurari RCA a soferului vinovat de producerea accidentului auto.