Colectarea debitelor – previziuni pentru 2017

Situatia de provizorat, de tranzitie pe care s-a guvernat in 2016 sub Cabinetul Ciolos iata ca tocmai s-a incheiat si noul Guvern Grindeanu (Dragnea – si ce daca?) incepe sa puna in aplicare – cel putin pentru moment – promisiunile pe care le-a lansat in campania electorala. Cresterea pensiilor, a salariilor, eliminarea contributiei la sanatate pentru pensii, etc. sunt ce-i drept o serie de masuri bune atat pentru omul de rand cat si pentru investitori pentru ca venituri mai mari pentru populatie inseamna un apetit mai mare pentru consum.

Problema rezida insa din faptul ca multe voci se intreaba – pe buna dreptate – de unde se vor acoperi toate aceste “super-oferte” , aceasta relaxare. Si, fiindca resursele sunt acestea care sunt, este limpede ca, pentru a sustine toate aceste relaxari, aceste planuri sociale, se impune cu celeritate o inasprire a controalelor fiscale, o mai buna colectare a taxelor si a impozitelor din partea ANAF astfel incat evaziunea fiscala sa scada, gradul de colectare a datoriilor catre stat sa inregistreze progrese si astfel sa se poata asigura veniturile necesare sustinerii promisiunilor din campanie.

Pana aici totul clar, logic si previzibil. Dar care va fi impactul asupra zonei juridice, a economiei societatilor mijlocii si mari, a antreprenorilor romani? O mai buna colectare de taxe si impozite concomitenta cu cresterea veniturilor populatiei este de preferat unei relaxari fiscale pe fondul unei puteri de cumparare scazuta? Credem cu tarie in prima varianta: banii trebuie sa circule, nu credem in sanatatea contrastelor – echilibrul si conturarea clasei de mijloc inseamna prosperitate. Spunem asta pentru ca nu poti vinde nimic cuiva care nu isi permite produsul, serviciile tale (cat ai vrea sa fii de liberal in gandire).

Sub aspect strict juridic si economic, in 2017, credem ca o inasprire a controalelor fiscale va da nastere la o atentie mai mare a firmelor spre a-si recupera debitele, datoriile de la partenerii lor, tocmai ca sa poata rezista impunerilor fiscale. Acest lucru, pentru noi, recuperatorii de creante, este un motiv de incantare, atitudinea generala a societatilor comerciale va fi una de mai mare pretuire a fiecarui ban, vor cauta metode de colectare a creantelor spre acoperirea necesarului de capital.

Vom reveni asupra acestor previziuni tot aici, pe site-ul nostru, spre jumatatea anului cand vom putea trage cateva concluzii preliminare. Pana atunci, va dorim mult succes si speram ca 2017 sa va aduca incasarile pe care vi le doriti!