Despăgubiri accidente rutiere

Ce înseamnă să primești despagubiri din accidente rutiere? Despăgubirile din accidente rutiere sunt sume, dezdăunări, drepturi bănești pe care le primesc victimele accidentelor rutiere. Aceste despăgubiri se acordă de către firma de asigurări RCA a șoferului vinovat de producerea accidentului, atât în caz de accident rutier cu vătămări corporale, cât și în caz de accident rutier cu deces.

Banii pe care îi primesc ca despăgubire victimele accidentelor rutiere reprezintă daune morale pentru suferința provocată de eveniment și daune materiale pentru acoperirea prejudiciului suferit. Aceste daune morale și materiale se acordă în funcție de contextul tehnic și juridic al producerii accidentului, context ce se stabilește de către organele de cercetare penală.

În caz de accident rutier cu deces primesc despăgubiri rudele, soțul și alte persoane pe care Codul civil la art. 1391 le îndrituiește să încaseze asemenea sume. În caz de accident rutier cu vătămări corporale primește însă despăgubiri doar victima accidentului rutier, nu și rudele acesteia.

Andrei Priboi, fondator Priboi si Asociatii

O altă caracteristică aparte a dreptului la despăgubire din accidente rutiere este cea referitoare la netransmisibilitate, adică dreptul la despăgubire este intuitu personae. Mai exact, dreptul la despăgubiri nu poate fi transmis altor persoane prin niciun contract de vânzare-cumpărare, donație, și nici prin moștenire. Singura excepție ar putea fi situația în care o instanță s-a pronunțat printr-o decizie definitivă și irevocabilă și, până la punerea sentinței în executare, beneficiarul despăgubirii a decedat: în această situație moștenitorii pot dobândi succesiunea cu tot cu dreptul de creanță creat de sentința definitivă și irevocabilă de stabilire a despăgubirii ce i se cuvenea defunctului.

Call Now Button