Pot obtine despagubiri de la BAAR daca am suferit un accident rutier din cauza unei carute, biciclete sau a unui pieton?

Raspunsul este, din nefericire, NU! Nu, nu se pot obtine despagubiri de la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) daca ati fost victima unui accident auto provocat de o caruta, un biciclist sau un pieton. Evident, dupa stabilirea vinovatiei de catre organele de ancheta, va puteti indrepta pe latura civila impotriva vinovatului (carutasul, biciclistul sau pietonul), dar de la BAAR sau alta instituie nu veti obtine nici o despagubire.

Si nu sunt putine situatiile de acest fel in care un pieton circula, traverseaza neregulamentar si este acrosat, trece prin parbriz si vatama pasagerii din automobil! Sau cand o caruta, fara sa se asigure, taie calea unui autoturism care o tamponeaza si, in urma impactului, pasagerii din masina decedeaza sau sunt vatamati. Similar si in cazul biciclistilor neatenti care circula neregulamentar si provoaca accidente grave.

Stim, este nedrept ca pentru o masina fara asigurare ce a provocat un accident BAAR plateste despagubiri victimelor, iar pentru o caruta care in mod identic a provocat un accident, nu plateste. Cu ce se deosebeste un sofer vinovat fara asigurare de un carutas vinovat fara asigurare? Mai ales ca in cazul soferului fara asigurare BAAR-ul se indreapta apoi cu actiune imptriva acestuia spre a recupera prejudiciul. De ce nu ar proceda la fel si in cazul carutasului sau biciclistului? Sa ofere despagubire victimelor, iar apoi sa intenteze actiune impotriva vinovatului.