Pot obtine despagubiri RCA fratii sau surorile vitrege, in caz de accident auto cu deces?

Raspunsul este DA, fratii sau surorile vitrege doar de mama sau doar de tata pot obtine despagubiri de la societatea de asigurari RCA a soferului care se face vinovat de producerea accidentului rutier soldat cu deces, in aceleasi conditii ca si fratii sau surorile bune (si de mama, si de tata). Adica nu vor obtine nici despagubiri mai mici si nici injumatatite din cauza legaturii de sange doar printr-un singur ascendent.

Fratii si surorile vitrege complet, si de mama si de tata, (de exemplu cand mama divorteaza si ii ramane in ingrijire baiatul, daca mama se recasatoreste cu un barbat ce avea o fata dintr-o alta casatorie iar aceasta fata decedeaza, baiatul sotiei nu va avea drept la despagubire asupra surorii vitrege moarte pentru ca nu ii era sora nici de mama, nici de tata. De asemenea, nici mama nu va putea cere despagubiri RCA pentru fata noului sot, intrucat nu este fiica ei biologica).

Deci, singurele variante pentru a avea vocatie la obtinerea de despagubiri RCA in caz de accident rutier cu deces sunt fie legatura biologica (de sange), fie adoptia care creeaza aceleasi relatii ca si cu un oricare alt membru de sange al familiei, fie, in conditii restrictive, ancheta sociala, la fel ca si in cazul concubinilor, ancheta sociala prin care se demonstreaza ca au existat legaturi sociale puternice, de prietenie, afectiune, intre solicitantul despagubirii si defunct.