Se pot obtine despagubiri pentru accident rutier cauzat de pieton, caruta sau biciclist?

Daca vreunul dintre acestia (pietonul/biciclistul sau carutasul) este vinovat, nu se pot obtine despagubiri de la firma de asigurari RCA deoarce legea nu obliga biciclistul, pietonul sau carutasul sa detina o polita RCA. Este adevarat ca sunt mai rare aceste situatii dar se petrec si astfel de incidente! Insa fiecare dintre acestia – pietonul, carutasul sau biciclistul – raspund din punct de vedere civil cu bunurile proprii (daca au un patrimoniu care sa poata indestula suma de despagubire obtinuta de victima pe calea instantei de judecata).

Totusi, daca in urma cercetarilor rezulta ca nu doar pietonul, carutasul sau biciclistul se fac vinovati de producerea accidentului, ci si un autovehicul, atunci se poate cere raspunderea solidara a unuia din acestia amintiti anterior, impreuna cu autovehiculul vinovat. Adica se poate solicita constatarea unei culpe comune a carutei / bicicletei / pietonului, impreuna cu autovehiculul implicat. Astfel, vor plati despagubirea atat carutasul / bicilistul sau pietonul, cat si firma de asigurari RCA a autovehiculului implicat.

Fireste, daca au suferit prejudicii in urma accidentului de care se fac vinovati pietonul / carutasul sau biciclistul, acestia NU pot obtine despagubiri pentru simplul fapt ca sunt vinovati de producerea accidentului.