Ce este certificatul medico-legal? Certificatul medico-legal este un document emis de către un medic legist, în calitate de angajat al unui institut sau serviciu de medicină legală. Certificatul medico-legal emis de medicul legist stabilește, printre alte detalii tehnico-medicale, numărul de zile de îngrijire medicală de care are nevoie victima pentru a-și reveni la starea de sănătate anterioară vătămării. Numărul de zile de îngrijiri medicale este esențial pentru cuantificarea despăgubirilor care se cuvin persoanei vătămate.
Care este diferența dintre zilele de îngrijire medicală și zilele de spitalizare? Zilele de îngrijire medicală au caracter legal și vizează incapacitatea temporară de muncă, adică timpul în care o persoană este inaptă să își desfășoare viața normal. Zilele de spitalizare nu înseamnă decât timpul petrecut în spital, nu și perioada de refacere efectivă: o victimă poate petrece doar două zile în spital pentru a i se pune piciorul în ghips, apoi să stea acasă, la pat, timp de 2 luni de zile imobilizat, fapt pentru care va obține circa 60 de zile de îngrijiri medicale!
Unde este Medicină Legală? În fiecare reședință de județ există câte un Serviciu de Medicină Legală, iar în orașele mai mari precum București, Iași, Cluj Napoca sau Craiova poartă denumirea de Institut de Medicină Legală.
În cât timp se poate merge la Medicina Legală pentru obținerea certificatului medico-legal? În maxim 30 de zile de la producerea vătămării, dacă starea de sănătate a victimei permite. După aceea, este necesară obținerea unei ordonanțe de la poliție prin care partea vătămată va obține de la medicul legist un raport medico-legal.
Când se obține raportul medico-legal? Raportul medico-legal se obține în situația în care partea vătămată are documente medicale suplimentare obținute ulterior emiterii certificatului medico-legal. De asemenea, raportul medico-legal se va emite persoanei vătămate și dacă nu a obținut deloc certificat medico-legal.
Un articol de avocat Valentina Priboi