Culpa comuna in accidentele rutiere cu victime

Exista situatii in practica evenimentelor rutiere cand vinovatia nu poate fi atribuita in mod exclusiv doar unei persoane implicate in accidentul auto soldat cu vatamari sau decese. Adica, exista situatii in care doua masini se tamponeaza, rezulta victime in urma impactului si ambii soferi sunt de vina.

De exemplu soferul din masina 1 intra in intersectie fara sa respecte culoarea rosie a semaforului care i se adresa, iar soferul din masina 2 care avea verde la semafor si vine de pe drumul din dreapta este beat si loveste pe soferul din masina 1. Intr-o astfel de situatie, in mod corect, se retine culpa comuna a ambilor soferi. Care este importanta acestui detaliu? Stabilirea exacta a vinovatiei atrage si cuantumul despagubirilor ce se obtin de la firmele de RCA. Adica, soferul vatamat din masina 1 va obtine despagubiri de la firma de asigurari pe jumatate, la fel ca si soferul lovit din masina 2.

Dar pasagerii din masina 1 sau 2? Buna intrebare! Ei nu au nicio vina si vor obtine despagubirea cuvenita in totalitate, deci nu vor fi afectati de greselile soferului din masina 1 sau 2.

Tot o situatie de culpa comuna se intalneste relativ des si in cazul accidentelor cu pietoni unde, de exemplu, un sofer care circula cu viteza peste limita legala loveste un pieton care traverseaza neregulamentar: si in aceasta speta familia pietonului decedat are dreptul la despagubiri care pot fi reduse, de principiu, la jumatate de catre instanta.

Foarte importanta este insa situatia in care exista culpa comuna fara ca soferul sa fi condus gresit doar pentru ca fie nu avea permis de conducere, fie nu avea ITP valabil, ori se afla sub influenta drogurilor sau a bauturilor alcoolice! De exemplu, puteti sa nu incalcati nici o regula de circulatie, sa fiti lovit de un sofer beat care circula cu viteza excesiva, si totusi Parchetul sa retina o culpa comuna (deci o vinovatie si pentru dvs.) doar pentru ca si dumneavoastra consumaseti substante interzise sau nu aveati ITP valabil!

Deci, in caz de accident, culpa comuna poate fi retinuta atat pentru erori, greseli de conducere sau de circulatie pe drumurile publice, cat si pentru nedetinerea unui permis de conducere, lipsa ITP valabil sau consum de droguri sau alcool. Mai mult, pentru aceste ultime conjuncturi firma de asigurari RCA are dreptul de a se intoarce si cu regres impotriva soferului implicat in accident ce a consumat alcool/droguri sau nu avea ITP valabil sau permis.