Culpa comuna in accidentele rutiere cu victime

Exista situatii in practica evenimentelor rutiere cand vinovatia nu poate fi atribuita in mod exclusiv unei singure persoane implicate in accidentul auto soldat cu vatamari sau decese. Adica, exista situatii in care doua masini se tamponeaza, rezulta victime in urma impactului si ambii soferi sunt de vina.

De exemplu soferul din masina 1 intra in intersectie fara sa respecte culoarea rosie a semaforului care i se adresa, iar soferul din masina 2 care avea verde la semafor si vine de pe drumul din dreapta este beat si loveste pe soferul din masina 1. Intr-o astfel de situatie, in mod corect, se retine culpa comuna a ambilor soferi. Care este importanta acestui detaliu? Stabilirea exacta a vinovatiei atrage si cuantumul despagubirilor ce se obtin de la firmele de RCA. Adica, soferul vatamat din masina 1 va obtine despagubiri de la firma de asigurari pe jumatate, la fel ca si soferul lovit din masina 2.

Dar pasagerii din masina 1 sau 2? Buna intrebare! Ei nu au nicio vina si vor obtine despagubirea cuvenita in totalitate, deci nu vor fi afectati de greselile soferului din masina 1 sau 2.

Tot o situatie de culpa comuna se intalneste relativ des si in cazul accidentelor cu pietoni unde, de exemplu, un sofer care circula cu viteza peste limita legala loveste un pieton care traverseaza neregulamentar: si in aceasta speta familia pietonului decedat are dreptul la despagubiri care pot fi reduse, de principiu, la jumatate de catre instanta.