Punctaj traumatologic

Ce este punctajul traumatologic? Ce despăgubiri se pot primi pentru punctele traumatologice? Calcul puncte traumatologice. Ce diferență există între punctajul traumatologic și zilele de îngrijire medicală de până acum?

Ce aduce nou raportul de punctaj traumatologic? Prin Ordinul nr. 1 din 22 august 2022 dat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) împreună cu Ministerul Sănătății s-a aprobat punctajul traumatologic în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății persoanelor în urma producerii accidentelor de vehicule. Punctajul traumatologic este o analiză tehnică detaliată a suferințelor victimei accidentului rutier și se materializează prin documentul denumit raport de punctaj traumatologic, document pe care îl întocmește un medic expert evaluator.

Dar ce rol mai are și acest raport de punctaj traumatologic dacă deja există instituția zilelor de îngrijire medicală pe care le stabilește Medicina Legală prin certificatul medico-legal (CML)?

  • Spre deosebire de zilele de îngrijire medicală din CML, raportul de punctaj traumatologic definește tehnic, exact fiecare suferință temporară sau permanentă a victimei și o cuantifică în puncte traumatologice care mai apoi se pot traduce concret în bani. Dacă certificatul medico-legal nu conculzionează decât zile de îngrijire medicală, fără vreo grilă pecuniară pentru ca mai apoi sumele concrete să rămână la latitudinea firmei de asigurări RCA sau a instanței, punctele traumatologice fixează limitele exacte între care se pot acorda despăgubiri pentru o anume suferință a victimei. Bineînțeles, victima poate solicita despăgubiri și doar pe baza certificatului medico-legal, însă sumele mai bune și mai exacte, mai bine determinate, le va primi după ce solicită și emiterea unui raport de punctaj traumatologic. Astfel, putem concluziona că analiza punctajului traumatologic detaliază și explică mult mai exact instanței motivul pentru care s-a solicitat o anumită despăgubire, dar și evaluează mult mai clar victima în raport cu partea responsabilă civilmente, eliminând disproporțiile dezdăunărilor de până acum.
  • Și totuși care mai este rolul zilelor de îngrijire medicală din CML dacă raportul de puncte traumatologice este un raport mult mai detaliat decât CML-ul? Punctele traumatologice nu influențează aspectele penale ale dosarului privind accidentul rutier produs deoarece ele vizează doar aspectul civil, al despăgubirilor ce se pot obține. În schimb, zilele de îngrijire medicală din CML au un rol decisiv în stabilirea caracterului penal al faptei, în sensul că o vătămare corporală din culpă poate fi reținută ca infracțiune în funcție de numărul de zile de îngrijiri medicale.

Cât înseamnă un punct traumatologic? Un punct traumatologic este egal cu dublul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la data producerii accidentului rutier și este de 6600 de lei.

Cum se obține un raport traumatologic? Acest raport medical de punctaj traumatologic se întocmește de către un medic expert evaluator doar pe baza actelor medicale – raport medico-legal, certificat medico-legal, bilet de externare, etc.

Câte puncte se obțin pentru anumite boli, suferințe? De exemplu: conform anexei Ordinului în discuție, pentru fractură cu segment intermediar radius, cubitus intact se acordă 8-9 puncte traumatologice, fractură articulară totală – 14-18 puncte traumatologice, entorsă 2-3 puncte, fracturi cervicale prin compresie – 12-14 puncte, etc. Cu ocazia acestui ordin se stabilesc clar și despăgubirile ce pot fi acordate și pentru suferințele psiho-emoționale cauzate de accidentul rutier: de exemplu, pentru tulburări psihotice se acordă 30-40 de puncte traumatologice.

Avocat Valentina Priboi
Call Now Button