Se poate recupera si onorariul de succes?

Iata o intrebare pe care ne-o adreseaza multi clienti inainte de a semna un contract pentru recuperarea creantelor cu noi. Raspunsul este, de principiu, NU! De ce? Pentru ca inaintea instantei nu se pot cere decat cheltuieli deja efectuate, concrete, constatate prin chitante, facturi, ordine de plata, etc.

O cheltuiala probabila si incerta pe care o veti avea cu o societate de recuperari creante (nu se stie cat se va recupera din totalul datoriei) nu poate fi ceruta in cadrul unui proces ce are ca obiect somatia de plata sau pretentii atat timp cat nu se poate depune o chitanta ca ati platit in prealabil onorariul. Asadar, nu puteti cere recuperarea unui onorariu pe care inca nu l-ati platit si a carui valoare exacta nu o cunoasteti inca!

Desi raspunsul este unul aparent nefavorabil clientului, vine de fapt sa intareasca cele mentionate in alte articole de pe site-ul nostru, si anume ca nu percepem decat plata la sfarsit, onorariu de succes, la rezultat.  In cadrul unui proces ce are ca obiect pretentii sau somatie de plata pot fi cerute debitul principal si penalitati, dar o cheltuiala pe care creditorul (reclamantul) nu a efectuat-o inca nu poate fi admisa.

Fireste, dupa finalizarea procesului, daca reclamantul va avea castig de cauza, in baza sentintei si a facturii pe care a achitat-o firmei de recuperari creante, poate cere deschiderea unui nou proces pentru a-si recupera si cheltuiala efectuata cu firma de recuperari creante. Deci, firmele care va spun ca se poate recupera de la inceput si cheltuiala cu firma de recuperari creante, inseamna ca va percep onorariul anticipat, inainte sa va recupereze datoria.

Noi, Priboi si Asociatii, aplicam intotdeauna doar regula onorariului de succes iar clientii nostri apreciaza promisiunea noastra de a nu percepe decat plata la rezultat, chiar daca nu pot recupera onorariul nostru in prima faza. Oricum, multumirea clientilor este atat de mare cand isi vad banii recuperati incat nimeni nu ne-a cerut pana acum sa isi recupereze si onorariul de succes, desi, dupa incasarea debitului principal, din punct de vedere legal ar fi posibil.