Accident rutier cu victime – ce păţeşte vinovatul?

În primul rând trebuie stabilit numărul de zile de îngrijiri medicale pe care victima îl primeşte de la IML – Institutul de Medicină Legală în CML (Certificatul medico-legal). Acest număr de zile de îngrijiri medicale însă NU trebuie confundat cu numărul de zile de spitalizare! Zilele de spitalizare sunt cele pe care victima le petrece în spital, efectiv, dar zilele de îngrijiri sunt mai multe decât cele de spitalizare. Şi este şi logic: poţi fi externat dacă te afli în afara oricărui pericol în privinţa piciorului fracturat în accidentul auto, dar este nevoie să stai imobilizat la pat acasă încă 60 de zile, de exemplu.

De ce este aşa de important totuşi numărul de zile de îngrijiri medicale din CML în situaţia unui accident auto cu vătămări corporale? Din două motive:

• Sub aspectul cuantumului despăgubirilor: cu cât numărul de zile de îngrijiri medicale este mai mare, cu atât suma primită ca despăgubire de către victimă este mai mare. Ghidul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară recomandă ca suma minimă de despăgubire per ziua de îngrijiri 344 lei. În practică, suma obţinută se ridică la valoarea de aproximativ 1500 lei pe ziua de îngrijiri.
  • Sub aspectul evoluţiei cercetării penale a şoferului vinovat: dacă în urma certificatului sau certificatelor medico-legale (dacă apar mai multe complicaţii, intervenţii chirurgicale, etc.) rezultă un total de mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, atunci fapta şoferului devine infracţiune şi dosarului i se întocmeşte rechizitoriu de trimitere în judecată pentru ca vinovatul să fie judecat pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă.

Atenţie! Dacă şoferul vinovat a produs accidentul fiind beat, chiar dacă victima obţine un total de mai puţin de 90 de zile de îngrijiri medicale (chiar şi o zi de îngrijiri medicale) atunci fapta şoferului va fi încadrată din start ca infracţiune!

Dar dacă şoferul vinovat nu a produs accidentul sub influenţa băuturilor alcoolice şi din CML nu rezultă mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, atunci procurorul va emite o ordonanţă de clasare şi făptuitorul NU va răspunde penal, deci va fi scos de sub urmărirea penală. Sub aspect civil, desigur, va răspunde firma de asigurări RCA a şoferului vinovat, ca parte responsabilă civilmente.

Avocat Valentina Priboi
Call Now Button