Accident rutier cu victime – ce pateste vinovatul?

In primul rand trebuie stabilit numarul de zile de ingrijiri medicale pe care victima il primeste de la IML – Institutul de Medicina Legala in CML (Certificatul medico-legal). Acest numar de zile de ingrijiri medicale insa NU trebuie confundat cu numarul de zile de spitalizare! Zilele de spitalizare sunt cele pe care victima le petrece in spital, efectiv, dar zilele de ingrijiri sunt mai multe decat cele de spitalizare. Si este si logic: poti fi externat daca te afli in afara oricarui pericol in privinta piciorului fracturat in accidentul auto, dar este nevoie sa stai imobilizat la pat acasa inca 35 de zile, de exemplu.

De ce este asa de important totusi numarul de zile de ingrijiri medicale din CML in situatia unui accident auto cu vatamari corporale? Din doua motive:

  • Sub aspectul cuantumului despagubirilor: cu cat numarul de zile de ingrijiri medicale este mai mare, cu atat suma primita ca despagubire de catre victima este mai mare. Ghidul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara recomanda ca suma minima de despagubire per ziua de ingrijiri 344 lei. In practica, suma obtinuta se ridica la valoarea de aproximativ 1000 lei pe ziua de ingrijiri.
  • Sub aspectul evolutiei cercetarii penale a soferului vinovat: daca in urma certificatului sau certificatelor medico-legale (daca apar mai multe complicatii, interventii chirurgicale, etc.) rezulta un total de mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale, atunci fapta soferului devine infractiune si dosarului i se intocmeste rechizitoriu de trimitere in judecata pentru ca vinovatul sa fie judecat pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa.

Atentie! Daca soferul vinovat a produs accidentul fiind beat, chiar daca victima obtine un total de mai putin de 90 de zile de ingrijiri medicale (chiar si o zi de ingrijiri medicale) atunci fapta soferului va fi incadrata din start ca infractiune!

Dar daca soferul vinovat nu a produs accidentul sub influenta bauturilor alcoolice si din CML nu rezulta mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale, atunci procurorul va emite o ordonanta de clasare si faptuitorul NU va raspunde penal, deci va fi scos de sub urmarirea penala. Sub aspect civil, desigur, va raspunde firma de asigurari RCA a soferului vinovat, ca parte responsabila civilmente.