Adresa IML pentru obtinere certificat medico-legal pentru accidente rutiere

Daca este vorba de un accident rutier cu vatamari corporale sau deces si doriti sa obtineti despagubiri de la societatea de asigurari RCA a vinovatului, atunci este necesar sa luati legatura cu Serviciul Judetean de Medicina Legala de care apartineti sau cu Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” pentru Bucuresti.

La ce Serviciu de Medicina Legala trebuie sa mergeti? Fie la cel din judetul unde aveti domiciliul, fie la cel din judetul unde s-a produs accidentul.

Daca este vorba de accident rutier cu deces, atunci, de principiu, singurul document pe care il intocmeste Medicina Legala este raportul de necropsie (autopsia persoanei decedate), document pe care il trimite apoi direct Politiei, ca organ de cercetare penala. Asadar, rudele defunctului nu au de obtinut niciun document de la Serviciile de Medicina Legala.

In caz de accident rutier cu vatamari corporale, in maxim 30 de zile de la producerea accidentului (daca starea de sanatate va permite) trebuie sa mergeti la Medicina Legala pentru a obtine Certificatul medico-legal. Doar in baza acestui document veti putea obtine despagubiri, in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale pe care medicul legist vi le consemneaza in CML (Certificatul medico-legal). Fiecare zi de ingrijiri medicale este despagubita, de aceea fiecare interventie medicala, chirurgicala trebuie adusa la cunostinta medicului legist pentru a va aduce completari la certificatul medico-legal, cu zile suplimentare de ingrijiri medicale.

Daca din motive de sanatate victima accidentului rutier nu a putut merge in primele 30 de zile de la producerea accidentului la medicul legist, atunci va trebui sa va obtinem de la Politie o ordonanta de efectuare a unui raport de expertiza medico-legala.

In continuare, aveti adresa celor mai importante (IML) Institute / Servicii de Medicina Legala din Romania:

• IML Bucuresti – Institutul de Medicina Legala Mina Minovici Bucuresti – Soseaua Vitan-Barzesti nr. 9-11, Bucuresti
  • IML Craiova – Institutul de Medicina Legala Craiova – Strada Vasile Alecsandri nr. 20, Craiova, judetul Dolj
  • IML Brasov – Serviciul Judetean de Medicina Legala Brasov – Strada Doctor Victor Babes nr. 23, Brasov, judetul Brasov
  • IML Constanta – Serviciul Judetean de Medicina Legala Constanta – Aleea Zmeurei nr. 2, Constanta, judetul Constanta
  • IML Bacau – Serviciul Judetean de Medicina Legala Bacau – Strada Spiru Haret nr. 2, Bacau, judetul Bacau
  • IML Buzau – Serviciul Judetean de Medicina Legala Buzau – B-Dul. Maresal Alexandru Averescu nr. 1-2, Buzau, judetul Buzau
  • IML Ploiesti – Laboratorul Judetean de Medicina Legala Ploiesti – Strada Ana Ipatescu nr. 59A, Ploiesti, judetul Prahova
  • IML Sibiu – Serviciul Judetean de Medicina Legala Sibiu – Strada Izvorului nr. 1, Sibiu, judetul Sibiu
  • IML Timisoara – Medicina Legala Timisoara – Strada Cireșului nr. 1, Timișoara, judetul Timis
  • IML Cluj – Institutul de Medicina Legala Cluj – Napoca – Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Strada Clinicilor nr. 3-5, Cluj-Napoca, judetul Cluj
  • IML Iasi – Institutul de Medicina Legala Iasi – Strada Buna Vestire nr. 4, Iasi, judetul Iasi