Cine plăteşte spitalizarea în cazul accidentelor rutiere?

În caz de accident rutier cheltuielile de spitalizare sunt suportate de către vinovatul producerii accidentului sau de către societatea de asigurare RCA a şoferului vinovat. Persoana vătămată nu va plăti niciodată cheltuielile de spitalizare, indiferent dacă aceasta are asigurare medicală sau nu.

Andrei Priboi, fondator Priboi si Asociatii

De precizat este faptul că şi dacă ar fi asigurată victima la sistemul public de sănătate, îngrijirile medicale din accidente rutiere NU sunt acoperite de asigurarea medicală de stat (publică), ci trebuie achitate de şoferul vinovat sau de firma de RCA a acestuia.

După externare, la o anumită perioadă de timp, persoana vătămată primeşte de la spitalul unde a primit îngrijirile medicale de urgenţă o adresă prin care i se comunică faptul că trebuie să achite cheltuielile aferente acestor îngrijiri. Conform articolului 313 din Legea 95/2016 privind reforma în domeniul sănătăţii răspunderea pentru cheltuielile de spitalizare efectuate de către unitatea medicală aparţin doar persoanei vinovate de producerea accidentului.