Pot primi despagubiri RCA ca pieton, pasager sau biciclist daca am consumat alcool?

Se pune foarte des problema in practica daca, in caz de accident rutier cu victime, pot primi despagubiri de la firma de RCA a soferului vinovat si pietonul, pasagerul din masina sau biciclistul care au consumat bauturi alcoolice.

In cazul pietonului: cata vreme nu a incalcat alte reguli de circulatie ca pieton (a mers pe sensul corespunzator de mers, pe trotuar sau zone permise, a traversat prin loc permis, etc.), chiar daca a se afla sub influenta bauturilor alcoolice la momentul accidentului, NU este vinovat deoarece legislatia rutiera nu interzice pietonilor consumul de bauturi alcoolice pe durata deplasarii pe drumurile publice. Asadar, daca un pieton beat circula regulamentar pe trotuar si este lovit de un autovehicul, atunci firma de asigurari RCA a soferului vinovat va plati despagubiri pietonului vatamat sau familiei acestuia in cazul in care pietonul baut decedeaza.

In cazul pasagerului dintr-o masina: la fel, legislatia rutiera nu interzice pasagerilor unui autovehicul sa consume alcool, asadar instantele de judecata retin intotdeauna ca fiind nevinovat pasagerul care se afla in stare de ebrietate la momentul producerii unui accident, chiar daca vinovatia apartine exclusiv soferului masinii in care se afla pasagerul baut. Atentie! Exista si o situatie aparte, in care practica instantelor este neunitara, in sensul ca unele instante retin o culpa si in sarcina pasagerului baut sau nebaut, daca acesta accepta sa se urce intr-o masina condusa de un sofer beat, pe motiv ca accepta producerea unui accident cata vreme calatoreste cu un sofer aflat sub influenta alcoolului. Asadar, unele instante interpreteaza ad literam textul de lege si nu atribuie nicio vinovatie pasagerului baut (chiar daca anterior accidentului pasagerul consumase alcool impreuna cu soferul), alte instante retin o culpa chiar in sarcina pasagerului nebaut dar care a acceptat sa se urce in masina cu un sofer despre care stia ca este beat.

In cazul biciclistului: conform Codului rutier, OUG 195/2002, art. 161, alin. (1), „Se interzice conducătorilor de biciclete:” lit. f) „sa circule in timp ce se afla sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;”. Deci, spre deosebire de pieton sau pasagerul unui automobil, biciclistul are obligatia legala de a nu circula pe bicicleta sub influenta bauturilor alcoolice. Altfel, in caz de accident, chiar daca cel care a lovit biciclistul este vinovat, daca si biciclistul era beat, atunci va rezulta o culpa comuna.